Diş teli tedavisinde, çapraşık dişlerin çenelere sığdırılabilmesi için yere ihtiyaç duyulur. Bu yer, genellikle dişlerin hafifçe öne itelenmesi ile kazanılır. Bazı vakalarda yamukluğun şiddeti, sadece diş hareketleriyle düzeltilemeyecek kadar çoktur.
Bu durumda dişlerin sağ ve solundan stripping (zımparalama) denen işlemle hafif aşındırmalar yapılır. Bu aşındırmalardan elde edilen yer, dişlerdeki yamukluğu düzeltmek için kullanılır. Çok çapraşıklığın olduğu ve stripping ile düzeltilemeyecek durumlarda diş çekimi yapılabilir.
Çekim yapılan dişler genellikle birinci küçük azı dişleridir. Diş telleri takıldıktan sonra, yamuk dişler çekim boşluklarına taşınır. Bu sayede hem boşluklar kapanmış olur, hem de yamuk dişler düzelmiş olur. Diş teli tedavisinde çekim yapılıp yapılmayacağı bazı ölçüm ve hesaplamalar yoluyla tespit edilir.
Diş çekiminin yapılması ya da yapılmaması, doktorun başarısını ya da başarısızlığını göstermez. Yani diş çekmeden tedavi yapmak başarı olmayacağı gibi, diş çekilmesi de başarısızlık değildir. Bazı durumlarda, diş yamuklukları, çene genişletmesi ile çözülmeye çalışılır ve diş çekilmemesi öne çıkartılır. Aslında çene genişletmesi, çenelerin dar olduğu durumlarda yapılır ve gereksiz yere yapıldığı zaman başka sıkıntılara yol açar.
En iyi tedavinin hangisi olacağını vakanın durumu ve kişinin gereksinimlerini değerlendiren ortodonti uzmanı verecektir. Tedavi planlanırken hastanın yaşı, vakanın şiddeti, tedavi için gereken süre gibi pek çok faktör değerlendirilir ve bir kaç tedavi alternatifi oluşturulur. Diş teli takılacak kişilerde öncelikle iyi bir ağız bakımı yapılmalı ve çürük, diş eti hastalığı gibi durumlar tedavi edilmelidir.
Ortodontik tedavinin en iyi yanlarından birisi de ağız bakımının iyileşmesidir.