Diş rengi, aynen göz rengi ya da saç rengi gibi genetik olarak belirlenmekle birlikte, çevresel faktörlerden de etkilenir. Diş rengi, koyu tenli insanlarda daha beyaz, açık tenli insanlarda daha sarımsıdır. Bununla birlikte, sigara, kahve vb. kullanımı ile, ya da çürüme gibi sebeplerde diş renkleri sonradan da sararabilir. Dişlerimizin, kendi renklerine kavuşması, hatta kendi renginden daha beyaz olması için yapılacak iş beyazlatmadır. Bu işlem, kabaca dişi oldukça etkin biçimde temizlemek ve diş yüzeyine daha açık renkli bir yüzey oluşturmaktır. Genel olarak bu işlemi, rengi solan bir duvarı beyaza boyamaya benzetebiliriz.
Beyazlatma İşlemi 2 Şekilde Yapılır:
1. Diş Hekiminin Uyguladığı Beyazlatma (Office Bleaching):
Bu işlemde hekim, önce diş yüzeyi temizliği yapar. Dişeti yüzeyleri özel bir bariyer ile kapatıldıktan sonra, diş yüzeylerine beyazlatıcı uygulanarak hekim kontrolünde işlem yapılır. Bu beyazlatmada, halk arasında lazer olarak bilinen özel bir ışıkla aktivasyon da yapılabilir. Bu işlem 15-30 dakika arasında sürebilir ve bir ya da bir kaç seans tekrar edilmesi gerekebilir.
2. Evde Beyazlatma (Home Bleaching):
Hekimin tercihine göre beyazlatma işlemi hasta kontrolünde evde de yapılabilir. Bu işlem için hekim hastadan diş ölçüleri alarak beyazlatma plakları üretir. Klinikte yapılan bir temizlik ardından beyazlatıcı, bu plaklara uygulanarak hekimin belirleyeceği sürelerde hasta tarafından evde ya da uyurken kullanılır ve belli sürelerde hekim tarafından kontrol edilir.