Diş hekimliğinde cerrahi tekniklerin artmasıyla birlikte daha ileri cerrahi işlemler yapılmaya başlandı. Önceleri basit kemik cerrahileri ve diş çekimleri için periapikal röntgen denen küçük röntgenler yeterliydi. Daha sonrasında panoramik röntgen denen, tüm dişleri ve çene eklemlerini gösteren cihazlar ortaya çıktı.
Bu görüntüleme yöntemi önceleri sadece görüntüleme merkezleri ile kısıtlıydı, daha sonra hemen hemen tüm kliniklere yayıldı. Artık çoğu klinikte panoramik röntgen cihazı vardır. Panoramik röntgenler, çenelerin görüntüsünü bir fotoğraf gibi iki boyutlu olarak üretmektedir. 3 boyutlu dijital röntgenlerde ise görüntüye derinlik de eklenmekte ve hekim uygulama yapacağı alanı 3 boyutlu olarak izleyebilmektedir.
Bu tarama verileri kullanılarak hastaların modelleri de çıkartılarak cerrahi işlemden önce çene kemiklerinin bire bir kopyası da elde edilir. Bu modeller üzerinde ameliyat planlaması yapılır. Bazı durumlarda kemiğe uygulanacak cerrahi plaklar bu modeller üzerinde üretilir. 3 boyutlu tarama ve model üretimi, tıbbın her alanında tanı ve tedavi açısından oldukça başarılı sonuçlar alınmasının önünü açmıştır.