Diş Hekimliğinde Protetik Diş Tedavisi, eksik veya kaybedilmiş dişlerin, ağız içi çevre dokuların, yapay olarak hastaya tekrar kazandırılmasıdır.
Dişlerin aşırı harap olduğu durumlarda kaplama olarak adlandırılan tedavi yöntemi uygulanır. Kaplama yapılırken dişler küçültülür ve üzerine adeta bir şapka gibi geçen bir restorasyon yapılır. Yaygın olarak kullanılan yöntemde dişlerin üzerine metal bir altyapı yapılır, daha sonra bu yapının üzerine porselenden diş yapılır. Bu yöntem sıklıkla kullanılmakla birlikte, bazı dezavantajları vardır. Metal, zamanla okside olabilir ve diş ile uyumu bozulabilir. Oksidasyon diş etinde de renklenme yapabilir. Bu dezavantajlar, zirkon ya da zirkonyum olarak adlandırılan yöntemle giderilmiştir. Zirkonyum, ışık geçiren yapıda bir metal alaşımıdır. Zirkonyumla yapılan köprü ve kaplamaların avantajı, estetik olarak çok güzel olmaları ve diş eti uyumlarının daha sağlıklı olmasıdır. Metal alt yapılı protezlerde metal rengi alttan yansıdığı için dişlerin renkleri mat olur. Zirkonyumda ise alttan doğal dişin rengi yansır ve bu, tabakalı ve çok daha güzel bir görünüm ortaya koyar. Zirkon kaplamaların diş eti uyumu da oldukça iyidir. Diş etinin zirkonyuma yapıştığı ve açılma yapmadığı yapılan araştırmalarda görülmüştür.
Protetik diş tedavilerinde sıklıkla kullanılan başka bir teknik ise laminadır. Lamina, dişin tamamını inceltmeden, sadece ön yüzeyine yapılan, takma tırnak olarak da adlandırılan işlemdir. Diş yüzeylerinde bulunan derin çatlaklar, yüzey bozuklukları, hafif çapraşıklıklar ve aralıklar, diş rengi bozuklukları lamina yöntemi ile düzeltilebilir. Bu teknikte dişlerin ön yüzeyleri hafifçe aşındırılır ya da dişler uygunsa hiç aşındırılmadan da ölçüsü alınarak bu tırnaklar yapılır. Çok sağlam yapıştırıcılarla dişlere yapıştırılan bu restorasyonlar çok estetik bir görüntü sunar. Bu tekniklerden bazıları kendi isimlerini marka olarak da tanıtmıştır. Lumineers olarak da adlandırılan bu teknikte sonuçlar oldukça iyidir.
Bonding denen teknikte, dişlerdeki bozukluklar kompozit bir malzeme ile düzeltilir. Bu, lamina tekniğine benzer fakat klinik ortamında direkt olarak yapılır. Kullanılan malzeme, beyaz diş dolgusu yapılan malzemedir. Bu tekniğin avantajı, işlemin klinik şartlarında hemen yapılabilmesi ve yapılan işlemin tamamen geri dönüşlü olmasıdır. Elbette ki kullanılan malzemeler zamanla ve kullanımla eskir ve yenilenmesi gerekebilir. Bu yenileme işlemleri sırasında dişlerin zarar görmemesi çok önemli bir özelliktir.