İmplant Tedavİsİ
Diş implantları, gerçek dişleri taklit eden yapay dişlerdir. Dişlerimiz 12-13 yaşında tamamlanır ve tekrar yenilenmez. Yaşam boyunca pek çok dış etkiye maruz kalan dişlerimiz, çürük, diş eti hastalıkları, darbeler gibi pek çok sebeple kaybedilebilir. Kayıp dişler, sıklıkla önemsenmemekle birlikte aslında birer organ kaybıdır.
Diş implantı, diş kökü işlevi gören titanyum vidaların çene kemiğine yerleştirilmesiyle oluşturulan yapay diş köküdür. İmplantlar, kaybedilmiş dişlerin yerini almaya yardımcı olmak ve doğal dişleri korumak için kullanılır. Doğru bir şekilde yerleştirildiğinde, implantlar sağlam ve dayanıklı bir temel sağlayarak üzerlerine yerleştirilen protez veya porselen kaplamaların güçlü bir şekilde oturmasına izin verirler. Diş implantları, uzun ömürlü ve estetik olarak tatmin edici sonuçlar sağlayabilir.
Diş İmplantları
Yakın zamana kadar diş kayıplarında, yandaki dişler kesilmekte ve köprüler yapılmaktaydı. Bu çözüm hem estetik olmaktan uzak, daha da önemlisi yandaki dişlerin sağlıklarını uzun vadede olumsuz etkileyen bir tedavi şekliydi. Daha fazla diş kaybında ise hastalar takıp çıkartılabilir (hareketli) protezler kullanmak zorunda kalmaktaydılar. implant tedavisi sayesinde diş eksiklikleri, tıpkı yeni bir dişin ağza sürmesi gibi tedavi edilmektedir. İmplant, çok ciddi sağlık problemleri olmayan, hemen hemen herkese uygulanabilmektedir.
Gelişen teknoloji ile birlikte diş kayıplarının tedavisinde diş implantları kullanılmaya başlanmıştır. İmplant, eksik diş ve dişlerin yerine protez yapılabilmesi için çene kemiğine yerleştirilen, diş köküne benzer metallerdir. Çoğunlukla implantlar saf titanyum elementinden ya da aliminyum gibi diğer metallerle alaşımlarından elde edilirler. Şekil olarak vida veya düz silindir gibi değişik formları mevcuttur.
Bu implantlar diş kökünü taklit ederek, titanyumdan üretilmiş olan yapay diş kökü, çene kemiğine yerleştirilir. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır ve ağrısızdır. Bu işlem genellikle 15-30 dakika arasında vakit alır. Çok sayıda implant tek seansta yapılacaksa süre uzayabilir.
İmplant tedavisinin uygulanma durumları nelerdir?
Elbette, işte implant tedavisinin uygulanabileceği durumlar:
Diş eksikliği: En yaygın olarak diş implantları, kaybedilmiş bir dişi yerine koymak için kullanılır.
Çürük veya kırık dişler: Dişin tamamı çürümüş veya kırılmışsa ve onarım mümkün değilse, diş implantları ile değiştirilmesi gerekir.
Periodontal hastalıklar: İleri aşamada olan periodontal hastalıklar, dişleri destekleyen kemik dokusunu zayıflatır ve dişlerin düşmesine neden olabilir. Bu durumda da diş implantları kullanılabilir.
Travma: Kazalar sonucu dişlerin kaybedilmesi veya hasar görmesi durumunda, diş implantları kaybedilen dişleri yerine koymak için kullanılabilir.
Protezlerin yeniden düzenlenmesi: Köprüler ve protezler gibi geleneksel diş restorasyonları, komşu sağlam dişlerin çıkarılmasını gerektirdiğinden, uzun vadede diş kaybına neden olabilir. Bu tür durumlarda, diş implantları daha iyi bir seçenek olabilir.
Estetik amaçlı: Bazı insanlar, dişlerindeki görünümü iyileştirmek için diş implantlarına başvururlar. Örneğin, boşluklar arasında çok fazla mesafe varsa, diş implantları dişlerin daha düzgün ve estetik görünmesine yardımcı olabilir.
Bu durumlar birkaç örnek olup, her hasta farklı ihtiyaçlar ve koşullara sahip olduğundan, diş hekimlerimiz implant tedavisinin uygunluğunu kişiye özel olarak değerlendirirler.
Diş implantı tedavi öncesi nelere dikkat edilmeli?
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:
Diş implantı yapılacak bölgenin sağlıklı olması gerekmektedir. İmplant yapılacak alanın enfeksiyon, çürük veya diğer problemlerden arındırılmış olması gerekir.
Diş implantı yapılacak hastanın ağız hijyenine önem vermesi gerekmektedir. İmplant yapılacak bölge ve diğer dişler temizlenmeli ve düzenli olarak fırçalanmalıdır.
Diş implantı yapılacak kişinin genel sağlık durumunun iyi olması gerekmektedir. Kronik bir hastalığı olan kişiler, diş implantı yaptırmadan önce doktorlarına danışmalıdır.
İmplant cerrahisi sırasında kullanılacak materyallerin kaliteli ve güvenilir olması önemlidir. Bu nedenle diş hekimi seçimi çok önemlidir.
Diş implantı operasyonu sonrası dönemde iyileşme süreci için özel bir bakım gerekebilir. Diş hekiminiz size bu konuda bilgi verecektir.
Diş implantı maliyetleri yüksek olabilir, bu nedenle tedavi öncesinde fiyatlandırma konusunda açık bir şekilde konuşulması önerilmektedir.
Tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak, diş implantı yaptırmadan önce bir diş hekimimize danışmanız ve gerekli kontrolleri yaptırmanız önemlidir.
İmplantı Aşamaları
İlk muayenede hastamızın genel sağlığı ve dişlerin durumu değerlendirilir. Gerekli tetkik ve incelemelerden sonra planlama yapılır. Koşullar implant uygulaması için uygun ise cerrahi aşamaya geçilir. Hastamız ikinci randevusuna geldiğinde, lokal anestezi eşliğinde implant cerrahisi uygulanır. İmplant çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşmanın (osseointegrasyon) oluşması için yaklaşık 3-6 ay beklenir.
Kemikle kaynaşma sağlandığında implant üzeri açılır ve dişetinin şekillenmesi için metal bir başlık takılır. 1-2 hafta beklendikten sonra rutin protez aşamalarına geçilir. Bu süre de yaklaşık 7-10 gün kadar sürmektedir.
Yukarıda belirtilen tedavi süre ve aşamaları komplikasyonlara göre değişiklik gösterebilir.
Operasyon Esnasında Ağrım Olacak mı?
İmplant yerleştirilmesi rutinde, aynı dolgu ve diş çekiminde uygulandığı gibi lokal anestezi ile yapılmaktadır. İlgili bölge uyuşturlduktan sonra işlem yaklaşık implant başına 20 dakika sürmektedir ve tamamen ağrısızdır. Lokal anestezik maddeye allerji, fobi veya aşırı huzursuzluk gibi durumlarda sedasyon veya genel anestezi uygulanabilir, detayları hekiminizle görüşebilirsiniz.
İmplant Tedavisinin Avantajları
- Tek diş eksikliklerinde protez (köprü) yapabilmek için bazen boşluğun iki yanındaki sağlam dişlerde de belirli miktarda aşındırma yapmak gereklidir. Oysa ki eksiklik implant ile kapatıldığında yandaki dişlerin aşındırlması gerekmez.
- İmplantlar, çenelerin en gerisindeki dişleri kaybederek hareketli protez kullanmak zorunda kalan hastalarımıza tekrar sabit proteze kavuşma olanağı sunmaktadır.
- Mide bulantısı olan, tam damak kullanamayan ve hareketli protez kullanmakta güçlük çeken hastalrımıza implantlar sabit protez, üst çenede tüm damağı örtmeyen protez ve hassas tutuculu protez gibi farklı alternatifler sunmaktadır.
- Çene kemiğinin erimesi ile hareketli protezin yapımının mümkün olmadığı, protezlerin hareketliliğinden dolayı kullanımının rahat olmadığı durumlarda implantlar ile protezin tutuculuğu arttırılabilir ve hareketsizliği sağlanabilir.
- Diş çekimini takiben çenelerde görülen işlevsizliğe bağlı kemik erimesi implant uygulması sayesinde önlenebilir veya yavaşlatılabilir.
- Birçok dişsizlik vakasında sabit tedaviyi ve iyi bir estetiği mümkün kılan implant tedavisi ile hastalarımız günlük hayatlarında yemek yerken, konuşurken, gülümserken çok daha rahat edecektir.